Sladký, voňavý a osviežujúci bazový sirup, ktorého každý jeden dúšok v sebe ukrýva spomienky na bezstarostné detstvo. Kto by ho nepoznal? Už naše staré mamy vedeli, že chutný nápoj z bazy čiernej, ľudovo nazývanej aj „pánbožkova apatieka“, predstavuje obrovský zdroj vitamínov s množstvom priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Aj preto nesmel nikdy chýbať na policiach v komore. Domáci sirup na prírodnej báze, bez chemických prísad a konzervantov, si môžete jednoducho pripraviť aj vy doma.
Čo budete potrebovať:
- 2 l vody
- 30-35 kvetov bazy
- 1,5 kg cukru
- 3 citróny (prípadne kyselinu citrónovú)
Zber
Kvety sa zbierajú počas mesiacov máj a jún, kedy sú v plnom kvete a obsahujú peľ. Zber súkvetí sa odporúča počas slnečného dňa, najlepšie hneď ráno, kedy peľ z kvetov nevypadáva a pri spracovaní bazových kvetov dodáva výrobkom charakteristickú chuť. Treba sa vyhýbať zberu po daždi, pretože kvapky vody vymývajú z kvetov peľ. Preto je lepšie počkať na slnečné dni, kedy dažďom zaliate rastliny otvárajú nové kvety. Bazové kvety je dobré spracovať v deň ich zberu, pretože tu hrozí, že kvety uvädnú.
Postup
Kvety umyte, odstráňte pevné drevnaté stonky a namočte do prevarenej a vychladnutej vody. Pridajte vytlačenú citrónovú šťavu alebo nakrájané kolieska citrónov.
Takto naloženú zmes nechajte stáť 24 – 48 hodín.
Obsah sceďte cez sitko alebo čisté plátno (gázu, plátenú utierku). Zachytené kvety ešte opatrne vyžmýkajte a nechajte odkvapkať.
Tekutinu zohrejte asi na 50 stupňov, pridajte cukor a za stáleho miešania nechajte rozpustiť, až kým nezískate sirupovú konzistenciu.
Takto pripravený horúci sirup nalejte do poriadne (!) umytých a vyhriatych fliaš. Uzavrite a skladujte na tmavom chladnejšom mieste.
* Poznámka redakcie: Niekto necháva sirup prejsť varom, no tomu sa snažte vyhnúť, aby sa nezničili všetky vitamíny. Sirup je taký vynikajúci, že sa stihne minúť skôr, ako by sa mohol pokaziť.
foto: Georgia Pellegrini
12 komentárov
samozrejme,že peľ z kvetov Bazy je tam najdôležitejší,ide o sladkosť a vôňu teda aromu sirupu !
DObry den, prosim Vas jako dlho vydrzi ten bazovy sirup?.. je mozne ho aj do poharu zavarit?
A nevadi to ze sa to nevari? Vela receptov he ze to ma prejst varom? Zaujima ma to iba preto, ci sa to nepokazi ked sa to nevari dakujem za info
Som zvedavá akurát ho robím.
Tak práve ho idem robiť, podľa Vášho receptu dúfam že sa vydarí . Kvety som nikdy neumyval ani neumyvam zbieram si ich na záhrade.
Robil som podla receptu a nezhustol, príde mi ako bazová limonáda.
Peter, niekedy treba pridať trochu viac cukru, prípadne o niečo dlhšie povariť, aby sirup zhustol. Veríme, že chuťovo mu nič nechýba a nabudúce sa určite podarí ;)
kvety nezbieram po dazdi, lebo neobsahuju pel, ale potom doma ich umyjem a samozrejme zbavim pelu. To je uz aka logika??? Ja robim sirup roky – z dvojnasobnej davky kvetu (nech to ma silu) a samozrejme neumyvam (len nadoby do ktorych ho nalieva :-) Kvety nezbieram pori cestach a prasnych miestach
Ďakujeme za Váš komentár a radu :) Určite vyskúšame bez oplachovania kvetov. Prajeme pekný deň :)
O peľ tu vôbec nejde milá pani :D :D :D neviem kto takú blbosť vymyslel… peľ to maximálne trochu zafarbí :D
jasné, že ide o peľ.. bez toho by to nebolo ono
Kvety neumývajte! Veď tu ide hlavne o ten peľ. Preto sa majú kvety zbierať za slnečného dňa, za sucha. Ach…