Využite čas predlžujúcich sa chladných večerov na jesenné pečenie. Vytiahnite zásteru, pustite si svoju obľúbenú hudbu, rozohrejte trúbu a poďte si spolu s nami zamiesiť cesto na chutné a hlavne zdravé jesenné sušienky bez lepku.
Inšpirovali sme sa receptom na jesenné sušienky od Kayley z blogu The Kitchen McCabe, ktorý je prekvapivo jednoduchý. Takže na pomoc si môžete zavolať aj svojich malých detských pomocníkov. Ak vám chýbajú nejaké pomôcky na pečenie, alebo by ste si chceli doplniť zbierku vykrajovacích formičiek, pozrite tu.
Čo budete na jesenné sušienky potrebovať
- 1,5 šálky mandľovej múky
- ¾ šálky tapiokovej múky
- ¼ šálky masla
- ½ šálky kokosového cukru
- 1 vajce
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
- vanilka
Postup
- Najprv si vyšľahajte elektrickým mixérom zmäknuté maslo s cukrom. Potom pridajte vajíčko a vanilku.
- Do zmesi pridajte mandľovú a tapiokovú múku, prášok do pečiva a soľ. Šľahajte dovtedy, kým sa všetky suroviny pekne neprepoja. Cesto bude husté, nezľaknite sa. Ak by sa príliš lepilo, pridajte jednu alebo dve lyžice mandľovej múky. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a odložte na hodinu do chladničky.
- Zatiaľ si predhrejte trúbu na 165 stup. a vysteľte si plechy papierom na pečenie.
- Po hodine vyberte cesto z chladničky, odbaľte a rozvaľkajte medzi dvoma hárkami papiera na pečenie na hrúbku asi 5 mm. Pozor, aby ste nevyvaľkali príliš tenké cesto – koláčiky by sa rýchlo prepiekli a uschli.
- Z cesta vykrajujte rôzne tvary a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Koláčiky pečte asi 8 až 10 minút (každá trúba je iná, preto si prvú várku sledujte a v prípade potreby upravte teplotu).
- Nepečte ich až do zhnednutia. Vyberte ich ešte kým majú bledú farbu. Vďaka tomu ostanú koláčiky mäkké a vláčne. Po vybratí z rúry ich nechajte na plechu vychladnúť. Následne ich uzatvorte do vzduchotesnej nádoby, kde vás počkajú, kým ich pôjdete zdobiť.
Zdobenie kráľovskou glazúrou
Kráľovská glazúra (royal icing) je poleva, ktorou sa za pomoci zdobiaceho vrecka vytvárajú jemné a detailné dekorácie na koláčoch a tortách. Rovnako ňou možno zdobiť medovníky a iné drobné koláčiky. V súčasnosti je dostupná ako prášková zmes v mnohých cukrárskych obchodoch. Ide o biely prášok, ktorý má v ideálnom prípade prírodné zloženie – sušené bielko a práškový cukor. Stačí k nemu pridať len trochu vody podľa pomeru a získate krásne hustú polevu, s ktorou bude zdobenie hrou.
Kráľovskú glazúru si môžete pripraviť aj doma
- 1 vaječný bielok
- 175 g preosiateho práškového cukru
- šťava z ½ citróna
Vaječný bielok vyšľahajte s cukrom pri stredných obrátkach približne päť minúť, kým nie je povrch polevy lesklý a jemný. Potom pridajte šťavu z citróna a šľahajte pokiaľ sa všetky surovine nespoja (cca tri minúty). Konzistenciu glazúry si treba prispôsobiť podľa zvolenej techniky zdobenia. Takto získate snehobielu polevu, ktorú môžete ľubovoľne farbiť potravinárskymi farbivami.
NÁŠ TIP: Pokiaľ je to možné, uprednostnite na upečené jesenné sušienky prírodné potravinárske farbivá.
ČÍTAJTE TIEŽ: Recepty na tradičné vianočné medovníky