Recept na najlepšie vianočné oblátky a trubičky

Chrumkavé a voňavé domáce oblátky sú neodmysliteľným symbolom slovenských Vianoc. Ak ste sa rozhodli, že sa pustíte do ich pečenia doma, prinášame vám niekoľko overených receptov, s ktorými nemusíte mať žiadny špeciálny talent a oblátky sa vám zaručene podaria. Recepty sme osobne vyskúšali aj my v našej redakcii, počas prípravy reportáže o pečení oblátok na domácom oblátkovači Wafee, ktorú nájdete tu: Pečenie vianočných oblátok krok za krokom.

NÁŠ TIP: Základom úspechu sú kvalitné suroviny, preto používajte čerstvé 3,5 % mlieko, kvalitné maslo a hladkú múku extra špeciál.

Sladké vianočné oblátky

Suroviny:

  • 1 000 ml mlieka (čerstvé plnotučné, nie trvanlivé)
  • 1 000 g múky (hladká špeciál)
  • 170 g kryštálového cukru (môžete použiť aj trstinový)
  • 600 ml vody
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • 65 g rozpusteného masla

Postup:

Mlieko zohrejte na vlažnú teplotu, pridajte kryštálový cukor, maslo, vanilkový cukor a počkajte chvíľu, kým sa maslo roztopí. Následne pridajte celé vajíčko a dobre premiešajte. Nakoniec postupne pridávajte múku a cesto vyšľahajte do hladka. Ak je konzistencia cesta hustá, pridajte 150-200 ml vlažnej vody a zamiešajte. Cesto nechajte chvíľu postáť, prípadne ho môžete odložiť na noc do chladničky. Pred pečením ho nechajte ohriať na izbovú teplotu.

Sladké trubičky

Suroviny:

  • 1200 ml mlieka
  • 600 g múky (hladká špeciál)
  • 300 g kryštálového cukru (môžete použiť aj trstinový)
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 ČL rozpusteného masla

Postup:

Mlieko zohrejte na vlažnú teplotu, pridajte cukor, maslo, vanilkový cukor a počkajte chvíľku, kým sa maslo roztopí. Potom pridajte vaječné žĺtky a dobre premiešajte. Nakoniec postupne pridávajte múku a cesto vyšľahajte do hladka. Ak je konzistencia cesta hustá, pridajte 150-200 ml vlažnej vody a zamiešajte. Cesto nechajte chvíľu odstáť, prípadne ho môžete odložiť na noc do chladničky. Pred pečením ho nechajte zohriať na izbovú teplotu.

Slané oblátky

Suroviny:

  • 1000 ml mlieka
  • 600 g hladkej múky
  • 2 vaječné žĺtky
  • 4 PL masla
  • 3 ČL soli
  • rasca (podľa chuti)

Postup:

Mlieko si zohrejte na vlažnú teplotu, pridajte maslo, vaječné žĺtka, soľ a rascu. Nakoniec postupne pridávajte múku a šľahajte do hladka. Ak je cesto husté, pridajte 150-200 ml vlažnej vody. Do cesta môžete pridať napríklad nastrúhaný syr (používajte len kvalitné syry s obsahom tuku v sušine aspoň 45%), prípadne bryndzu.

Viac praktických rád týkajúcich sa pečenia chutných oblátok nájdete tu:

11 rád pre pohodové oblátkovanie

text a foto: redakcia VŠ

Share Button

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

*