Pečené gaštany k jesennému obdobiu jednoducho patria. Skúsili ste si ich už upiecť doma? Že nie? Tak potom to musíte rýchlo napraviť. Sľubujeme, že neoľutujete. Tu je náš jednoduchý a rokmi overený recept na gaštany pečené v rúre.
Tí, ktorí nás sledujete už dlhšie, určite viete, že jeseň je náš milovaný čas. Všetky tie farby a vône počas dlhých prechádzok jesennou prírodou nás inšpirujú a zároveň dobíjajú neskutočnou energiou. Po boku spriaznená duša, hĺbavé rozhovory o živote a k tomu balík horúcich pečených gaštanov v ruke. Bez tejto chrumkavej pochúťky by naša jeseň nebola úplná.
Pečené gaštany ako liek proti jesennej depresii
Okrem toho, že pri pečení gaštanov si doma navodíte príjemnú a útulnú atmosféru, urobíte niečo aj pre svoje zdravie. Gaštany vo všeobecnosti pôsobia priaznivo na srdce a srdcovo-cievnu sústavu. Podporujú krvný obeh, aj vyplavovanie škodlivín z pečene. Takisto pomáhajú pri bolesti kĺbov, zaháňajú únavu, uvoľňujú bolesť hlavy. Rovnako sú účinné v boji proti reume, anémii a dokonca výrazne pomáhajú aj pri prekonávaní depresie. A ešte jedna pozitívna informácia – gaštany obsahujú len zanedbateľné množstvo tuku, preto si môžete dopriať túto maškrtu bez výčitiek.
Čo budete na ich prípravu potrebovať:
- jedlé gaštany
- plech na pečenie
- papier na pečenie
Pri kúpe gaštanov treba dať pozor, aby neboli napadnuté plesňou. To sa pri zlom skladovaní často stáva. Doma gaštany urýchlene spotrebujte, alebo dajte zamraziť.
Postup:
Gaštany si treba najskôr vopred namočiť. Ideálne je, ak ich necháte odstáť celú noc v miske s vodou. Potom si ich na doske opatrne narežete do kríža. Rez robte na oblej strane gaštana. Na krájanie môžete použiť aj špeciálne kliešte na gaštany, ktoré sú vynikajúce pre bezpečné a rýchle nakrojenie ich šupky.
Takto narezané gaštany poukladajte na plech vystlaný papierom na pečene. Rúru si rozohrejte približne na 180–200 stupňov Celzia. Pečte ich asi 30 minút, pričom každých desať minút ich pokropte vodou.
Priaznivé účinky jedlých gaštanov
Gaštan jedlý (Castanea sativa) je dlhoveký, bežne pestovaný strom pôvodom z južnej Európy a Malej Ázie. Produkuje jedlé plody – gaštany, ktoré sa používajú na varenie už od staroveku. Gaštany sú nielen chutné, ale aj zdravé. Obsahujú vysoké množstvo sacharidov, vlákninu, bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny – kyselinu linoleovú a kyselinu linoleinovú. Okrem toho sú zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínov C a E. Tiež sú bohaté na železo, mangán, magnézium, fosfor a draslík.
Prajeme dobrú chuť :)
ČÍTAJTE TIEŽ: 5 tipov ako si doma vytvoriť správnu jesennú hygge atmosféru