Aké je vaše obľúbené jedlo, ktoré sa vám neodmysliteľne spája s letnými prázdninami? U nás sú to jednoznačne slivkové gule. Také tie poctivé domáce, zo zemiakového cesta, preliate roztopeným maslom a stratené pod štedrou makovou posýpkou. Presne také, aké robievala naša stará mama. Prinášame vám náš tradičný rodinný recept na slivkové gule, ktorý sme si prispôsobili aj na bezlepkovú verziu.
Čo budete potrebovať:
- 900g zemiakov uvarených v šupke
- 300g polohrubej múky
- 1 vajce
- ½ kávovej lyžičky soli
- slivky
Na posypanie:
- 100g mletého maku
- 60g práškového cukru
- 100g rozpusteného masla
Postup:
1. Zemiaky uvarte v osolenej vode. Po vychladnutí zemiaky ošúpte a najemno nastrúhajte.
2. Pridajte vajce, soľ a postupne pridávajte múku. Vymiešajte hladké, mierne lepivé cesto, ktoré si preneste na pomúčenú dosku. Cesto ešte párkrát premieste a rozdeľte ho na dve polovice.
3. Cesto môžete buď rozvaľkať na hrúbku približne 0,7cm a potom nakrájať na menšie štvorce, do ktorých budete baliť vykôstkované slivky. Alebo si môžete z oboch častí spraviť valec, z ktorého si budete postupne odkrajovať kúsky cesta. Tie si v rukách vypracujete na placku, do ktorej následne zabalíte slivku. Ak sa cesto príliš lepí, pridajte trochu múky.
4. Hotové gule ukladajte na pomúčenú dosku. Môžete ich prikryť utierkou, aby vám neobschli, kým ich dáte variť.
5. Dajte si do hrnca variť vodu. Do vriacej osolenej vody po častiach vkladajte slivkové gule. Nechajte ich variť približne 8-10 minút. Keď budú hotové, vyplávajú na hladinu.
6. Uvarené slivkové gule vyberte, rozdeľte na taniere, polejte roztopeným maslom a posypte makom a práškovým cukrom.
Recept na bezlepkové slivkové gule
Čo budete potrebovať:
- 1kg zemiakov
- 270g bezlepkovej múky
- 80g masla
- 2 vaječné žĺtky
- štipka soli
- slivky
Postup je rovnaký ako pri klasickej verzii receptu na slivkové gule s lepkom. Bezlepkové cesto môže byť omnoho viac lepivé, preto nezabudnite na potrebnú dávku trpezlivosti.
Prajeme vám dobrú chuť :)
MOHLO BY SA VÁM TIEŽ PÁČIŤ: Bazový sirup ako od babičky