Návrat k tradíciám: Domáce pečenie oblátok

Pamätáte si na vôňu, vďaka ktorej ste sa vrátili na miesto, alebo do času, kedy ste prežívali pocit šťastia a bezpečia? Vôňu, ktorá vás dokáže vrátiť do minulosti oveľa intenzívnejšie než spomienka?

Presne toto sa nám prihodilo nedávno počas ukážky prípravy a pečenia oblátok, ktorých vôňa nás v momente preniesla do detských čias. Presnejšie do kuchyne starej mamy, ktorá počas dlhých zimných večerov vypekala vianočné oblátky takmer pre celú dedinu a my sme jej pod stolom tajne vyjedali „nepodarky“. Presne takto chutili a voňali prípravy na Vianoce, keď sme boli deti. Dnes sa už len zriedka nájde niekto, kto by vlastnoručne piekol oblátky. Veď kedy by sa to v tom predvianočnom zhone a strese stíhalo, všakže. No, nie je to škoda? Rozhodli sme sa preto spísať hneď niekoľko dôvodov, prečo sa k tejto tradícii opäť vrátiť.

Fenomén hygge po slovensky – spomaľte a vychutnajte si prítomný okamih

Zo všetkých strán počúvame rady, ako treba spomaliť, vychutnať si prítomný okamih a vyťažiť z neho čo najviac. Je to vraj zaručený recept na šťastie, na ktorom je postavený aj koncept v súčasnosti obľúbeného fenoménu hygge z Dánska. Prečo však hľadať inšpirácie z ďalekých krajín? Stačí sa obhliadnuť do histórie a zistíte, že aj naše staré mamy, či dokonca ešte aj ich mamy, vedeli svoje skromné príbytky premeniť na hrejivé a útulné miesto. Správna atmosféra alebo pocit spriaznenosti sa totiž nedá kúpiť. A o tom to celé je!

Naučte sa tvoriť vlastné umenie

Na vlastnej koži sme sa presvedčili, že samotné pečenie oblátok pôsobí na človeka upokojujúco a prispieva k pohodovej atmosfére. Ich vlastná príprava dáva človeku priestor, aby si vychutnal pomalý proces pečenia a tešil sa z toho, že tvorí niečo hodnotné.

Vynikajúci spôsob, ako stráviť spoločný čas v kruhu rodiny či priateľov

Možno si poviete, že celý proces pečenia je zdĺhavý, na čo vy nemáte čas (obzvlášť v predvianočnom období). Treba si však uvedomiť, že samotná príprava je rovnako dôležitá ako výsledok. Pozvite k sebe rodinu a priateľov na spoločné pečenie oblátok. Víkendové popoludnia alebo dlhé zimné večery sú na to ako stvorené. Každá osoba môže priniesť voňavé prísady, oriešky, víno alebo obľúbenú hudbu. Striedajte sa pri oblátkovači, testujte, ochutnávajte, chrumkajte. Naopak, ak potrebujete vypnúť a prečistiť si hlavu, počkajte kým celý dom stíchne, uvarte si teplý čaj alebo varené víno, zarobte cesto, naštartujte oblátkovač a choďte na to.

Vlastná výroba – domáce oblátky sú viac než kupované

Dnes už nie je problém dostať kúpiť v obchode oblátky či trubičky rozličných tvarov a chutí, no nikdy sa nevyrovnajú tým domácim, ktoré sú nielen chutnejšie, ale i kvalitnejšie. Samy rozhodujete o tom, aké suroviny použijete. Kvalitné mlieko, vajcia a maslo sú základ. Vyskúšať môžete takisto rôzne druhy múk (špaldovú, mandľovú, bezlepkovú atď.), či dokonca viaceré alternatívy mliek (ryžové, sójové, kozie atď.). Popustite uzdu svojej fantázii a do cesta skúste pridať napríklad oriešky, mak, rôzne semienka, či sušené ovocie. No a čo je najdôležitejšie – pri každom súste vlastnoručne upečenej oblátky sa vám v mysli vynorí spomienka na to, ako celý dom voňal oblátkami.

Zachovávanie a odovzdávanie tradícií

V minulosti sa na pečenie oblátok používali klasické oblátnice (známe aj pod rôznymi hovorovými názvami, ako napr. železá, platne, formy či kliešte na oblátky), práca s ktorými bola pomerne náročná. Pôvodne sa oblátky piekli na ohnisku, neskôr na sporáku (na otvorenom ohni). V polovici 20. storočia výroba ako aj používanie oblátnic v klasickej podobe zanikla. Avšak vzhľadom na nadobudnutú významnú pozíciu oblátok najmä v rámci vianočného obdobia, sa staré oblátnice pomerne rýchlo nahradili modernejšími nástrojmi. Začali sa vyrábať tzv. domáce oblátkovače, vďaka ktorým môže byť táto krásna a chutná tradícia aj naďalej odovzdávaná z generácie na generáciu.

Domáci oblátkovač Wafee sa dedí z pokolenia na pokolenie.

www.wafee.sk

text: redakcia VŠ
foto: archív redakcie, wafee.sk

Share Button

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

*